TRENING TRENERA

PROGRESIVNO MIŠIĆNA RELAKSACIJA

TRENING ZA TRENERE – PROGRESIVNO MIŠIĆNA RELAKSACIJA

Iskustveno-instruktivni kurs

Cilj programa je obuka budućih trenera za samostalno vođenje iskustvenog treninga iz Progresivno mišićne relaksacije (PMR).


Edukacija je namenjena: specijalistima iz ljudskih resursa, zdravstvenim radnicima, zdravstvenim saradnicima: psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima, stručnim radnicima u oblasti socijalne zaštite, joga majstorima i svim zainteresovanim profesionalcima koji se u svom radu susreću sa klijentima kojima je potrebna duboka relaksacija. Savetnici koji u praksi primenjuju neke od psihoterapijskih modaliteta mogu da prošire psihoterapijski rad sa dubokim tehnikama relaksacije.


Online grupa: edukacija će se odvijati nedeljom, 18 do 20 časova, 4 susreta. Prvi sastanak 30.6.2024. Mogući su i drugi termini u dogovoru sa grupom.

Paralelno će grupa ići i na iskustveni nivo (ukoliko polaznik nije prošao već iskustveno PMR) koji je uračunat u cenu. Online (Skype) grupa: 26.6.2024., sredom, 5 susreta, jednom nedeljno, od 20 do 21 časova. Susreti se snimaju te je moguće i tako pratiti kurs.


Novi Sad i Beograd: termini će biti naknadno postavljeni.


PMR spada u jednu od najpoznatijih psihološki priznatih i psihoterapijskih tehnika za borbu sa stresom i za postizanje duboke relaksacije.


Predstavlja vežbe stezanja i opuštanja mišića po određenim grupama sa ciljem da naučimo da opustimo postepeno čitavo telo. Njen tvorac dr Džejkobson otkrio je da duboka relaksacija može biti od velike pomoći kod različitih stanja psihosomatskih tegoba. Ova tehnika je u upotrebi više od 80 godina i primenjuje se u mnogim zdravstvenim sistemima. Primenjuje se uspešno i kod dece i kod odraslih. Relaksacija doprinosi jačanju otpornosti osobe i podjednako je koriste zdrave i bolesne osobe.


  • opuštanje napetih mišića i ublažavaje bolova u telu (posebno je preporučljiva za ljude čija je napetost povezana sa mišićnom napetošću)
  • sprečavanje akumulacije stresa i napetosti
  • povećavanje energije i produktivnosti
  • poboljšanje koncentracije i pamćenja
  • kod nesanice i umora
  • kod psihosomatskih poremećaja, kao što su visok pritisak, migrena, tenzione glavobolje, astma, bolovi u leđima, vratu– smanjuje učestalost, trajanje i intenzitet napada panike, anksioznih stanja ili fobija
  • ispitivanja su pokazala da praktično nema funkcija sistema organa na koje ova metoda blagotvorno ne utiče…


Edukacija je namenjena: specijalistima iz ljudskih resursa, zdravstvenim radnicima, zdravstvenim saradnicima: psiholozima, psihoterapeutima, defektolozima, socijalnim radnicima, stručnim radnicima u oblasti socijalne zaštite i svim zainteresovanim profesionalcima koji se u svom radu susreću sa klijentima kojima je potrebna duboka relaksacija.

Nije potrebno da je učesnik prošao iskustvenu grupu.

Učesnici dobijaju sertifikat udruženja Psihorelaks o završenom kursu.


Cena celog treninga je 28.000 dinara i može se plaćati iz delova dok se ne završi sam kurs. U cenu je uračunat i iskustveni nivo. Cena za one koji su prošli Trening trenera iz Autogenog treninga je 20.000 dinara. Cena za one koji su prošli iskustveni nivo u drugoj instituciji je 20.000 dinara. Ukoliko je učesnik prošao iskustveni nivo u Psihorelaksu cena je 17.000 dinara.

Trening vodi Sonja Šovljanski, psiholog, sertifikovani voditelj Progresivno mišićne relaksacije i Autogenog treninga, sa preko dvanaest godina iskustva u ovim tehnikama, član Internacionalnog udruženja za psihološke tehnike duboke relaksacije ISATAP, savetnik u psihoterapijskom pravcu Transakcione analize, doktorant iz psihologije na Univerzitetu u Beogradu.


Kontakt osoba: Sonja Šovljanski, 063/487870, psihorelaks@gmail.com