Asertivni trening - osnovni nivo

Trening veština komunikacije i samopouzdanja

Asertivno komuniciranje pomaže čoveku da bude produktivniji u zauzimanju

za sebe i da razvije kvalitetnije odnose sa drugim ljudima.

Knowledge is power, but knowledge about yourself is self-empowerment.

OSNOVNI NIVO

Online grupa: ponedeljkom, 18:00 do 20:00 časova, 6 susreta, jednom nedeljno, sa početkom 5.8.2024. Susreti online grupe se snimaju te je moguće i naknadno gledanje susreta, ukoliko učesnik ne može u zakazanim terminima. Postoji opcija i kupovine celokupnog treninga kao video materijala ukoliko ne želite da čekate da krene grupa ili ne možete prisustvovati celokupnom kursu.

Beograd: subotom, 10:00 do 16 časova, 2 susreta, 3.8. i 10.8.2024.

Novi Sad: nedeljom, 10:00 do 16 časova, 2 susreta, 4.8. i 11.8.2024.

Termini se mogu pomerati ako većini učesnika bude odgovaralo.

Nakon završenog Treninga se dobija sertifikat.

Cena za celokupan Trening za zaposlene je 13.500 dinara a za nezaposlene 10.500 dinara. Mogućnost plaćanja iz delova dok se ne završi sam kurs.


Asertacija je oblik komunikacije sa drugom osobom gde je cilj izražavanje sebe, svojih želja, ostvarivanje jednakosti po pitanju poštovanja, ostvarivanje fer-pleja i svojih ciljeva. “Asertivni ljudi” češće od drugih dobijaju ono što žele, poštuju sami sebe i svoju energiju, znaju da se kontrolišu, znaju kako da saniraju stres, veruju u mogućnost razrešenja konflikta i snalaze se u konfliktu, ne boje se da iskazuju svoje neslaganje, imaju više poverenja u sebe i u druge i pozivaju na međusobno poštovanje, čak i u konfliktu.


 • razvijanje komunikacijskih i socijalnih veština
 • jačanje samopoštovanja i samopouzdanja
 • tehnike izbegavanja manipulacije u komunikaciji
 • razvijanje sposobnosti za direktno i otvoreno, asertivno ponašanje u konfliktnim situacijama
 • tehnike upućivanja i primanja kritike i pohvale
 • prihvatanje svojih asertivnih prava i asertivnih prava drugih ljudi
 • postavljanje granica u odnosu sa drugima, usvajanje prava na grešku, na nedopadanje, na svoju logiku
 • vežbe kako da kažem NE (a da se ne osećam krivim)
 • otklanjanje ideja, misli i uverenja koja ometaju ili sprečavaju asertivno ponašanje
 • tehnike za savladavanje treme pri javnom nastupu
 • redukovanje pasivnog i agresivnog ponašanja u korist asertivnog
 • redukovanje anksioznosti, stresa, socijalne stidljivosti, treme, problema pri javnom izlaganju, besa…
 • upravljanje emocijama
 • razvijanje veće osetljivosti i razumevanja za druge ljude
 • razvoj samoodgovornosti, rad na sebi i sopstvenom razvoju
 • pozicija brižnosti naspram Spasioca, zdrave ranjivosti naspram uloge Žrtve

Prijave (ime i prezime, broj telefona i grupu za koju se prijavljujete) slati na mejl psihorelaks@gmail.com. Kontakt: 063487870 Sonja

Mogući su individualni treninzi online ili u Beogradu i Novom Sadu u terminima prilagođenim klijentu a cena je 3.500 dinara po susretu.


Nakon osnovnog iskustvenog Asertivnog treninga zainteresovani mogu proći (2.1. i 2.2.) Napredni trening ove veštine

Kome je namenjen


Trening je namenjen svim ljudima, uključujući stručnjake i studente, a koji su stariji od 16 godina. Svi koji žele da poboljšaju svoje komunikacijske veštine kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju, socijalno stidljivi, oni koji su skloni odlaganju ciljeva, koji imaju tremu prilikom javnih nastupa, oni koji žele da nauče kako da upravljaju svojim emocijama, koji burno reaguju na manji stres…


Asertivni trening (AT) je grupa različitih tehnika kojima je zajednički cilj jačanje asertivnosti, tj. onoga što je Lazarus 1971. godine nazvao “emocionalna sloboda”. Asertivni trening je polu-strukturisana procedura koju odlikuje naglašavanje značaja sticanja i razvoja praktičnih komunikacionih veština kroz praksu.


Osnovna pozitivna promena vezana za asertivno ponašanje je što se putem njega pojačava samopoštovanje koje je samousmereno (nije direktno vezano za druge ljude). Asertivno ponašanje, za razliku od agresivnog, pojačava kontrolu nad sobom u odnosu na kontrolu nad drugima. Ono vodi efikasnijem zadovoljavanju želja i ostvarivanju ciljeva, boljoj interakciji sa drugim ljudima kroz poštovanje njihovih asertivnih prava i razvijanje odgovornosti za svoje postupke. Brojna istraživanja govore u prilog postizanju ovih promena. Jos je Demplewolff 1974te pokazao da se self-koncept značajno menja kod članova grupe koji su prošli Asertivni trening.


Metod rada


Susreti su organizovani po radioničarskim principima, a metod rada je kombinovan: predavanja, diskusije, igranje uloga – roll play, rad u grupama, analize događaja, demonstracije, prezentacije, simulacija, međusobnu razmena iskustava i sl. Naglasak u radu je stavljen na uvežbavanja veština i na iskustvenom učenju. U radu se poštuje čuvanje tajnosti podataka lične prirode učesnika. Učesnici kako tokom i između susreta imaju domaće zadatke kako bi radili na svojim ličnim primerima. Rad kod kuće tj. zadatak koji će dobijati nakon svakog susreta nije obavezan, ali je veoma poželjan. Učesnik grupe samostalno procenjuje u kojoj meri je spreman da govori o sebi pred grupom. Na svakom sledećem susretu se obnavlja gradivo sa prošlog, te učesnik može da se priključi grupi najkasnije do drugog susreta. Ukoliko neko izostane više susreta postoji mogućnost da nadokandi sa narednom grupom.


Teme: razlike između pasivnog, agresivnog i asertivnog ponašanja, kako na nivou ponašanja, tako i na planu emocija i uverenja, ciljeva i motiva; Otkrivanje šta se asertivnim ponašanjem može ostvariti, a šta ne i zabluda o asertivnosti; Asertivna prava u komunikaciji; Model ABC (REBT psihoterapijski pravac), kojim se uočava razlika u uverenjima, a samim tim dolazi i do promene u ponašanju i emocijama; Učenje o emocijama i razvoj emocionalne pismenosti; Tipovi asertivnog odgovora; Šta sve spada u manipulaciju? Tehnike izbegavanja manipulacije; Asertivno upućivanje i prihvatanje kritike; Šta je konflikt i kako ga konstruktivno rešiti?; Asertivno upućivanje i prihvatanje pohvala; Trougao pobednika / gubitnika – najčešće psihološke igre u komunikaciji.


Broj učesnika je ograničen na 12 polaznika a učesnici se ne menjaju tokom treninga. Starost polaznika je uobičajeno od 20 do 65 godina, a dobrodošli su svi iznad 16 godina.


Učesnici dobijaju radni materijal, a po završetku treninga i sertifikat, sa naznačenim brojem pređenih sati.


Zainteresovani potom mogu proći iskustveni Viši nivo ovog treninga.


Trening vodi

Sonja Šovljanski, sertifikovani voditelj Asertivnog treninga, sa preko petnaest godina iskustva u držanju ovih treninga, master Poslovne psihologije, psihoterapijski pravac Transakcione analize, ACT i EMDR terapeut, doktorant na Univerzitetu u Beogradu, član Društva psihologa Srbije.

Marina Ilić, usmerenje Geštalt psihoterapije, sertifikovan voditelj Asertivnog treninga, Emocionalne pismenosti, Autogenog treninga i Progresivne mišićne relaksacije.

Slađana Zelić, master psiholog, transakcioni psihoterapeut pod supervizijom i sertifikovani voditelj Asertivnog treninga, Emocionalne pismenosti, Autogenog treninga i Progresivne mišićne relaksacije. Dugogodišnje iskustvo u nevladinom sektoru, trenutno savetnik u Savetovalištu za mlade.


Prijave (ime i prezime, godine, zanimanje, broj telefona i grupu za koju se prijavljujete) slati na mejl psihorelaks@gmail.com. Kontakt: 063487870 Sonja


Za zainteresovane se organizuje i TRENING TRENERA ASERTIVNOG TRENINGA