Asertivni trening

Trening veština komunikacije i samopouzdanja

Asertivno komuniciranje pomaže čoveku da bude produktivniji u zauzimanju

za sebe i da razvije kvalitetne odnose s drugim ljudima.

OSNOVNI NIVO

Asertacija je oblik komunikacije sa drugom osobom gde je cilj izražavanje sebe, svojih želja, ostvarivanje jednakosti po pitanju poštovanja, ostvarivanje fer-pleja i svojih ciljeva. “Asertivni ljudi” češće od drugih dobijaju ono što žele, poštuju sami sebe i svoju energiju, znaju da se kontrolišu, znaju kako da saniraju stres, veruju u mogućnost razrešenja konflikta i snalaze se u konfliktu, ne boje se da iskazuju svoje neslaganje, imaju više poverenja u sebe i u druge i pozivaju na međusobno poštovanje, čak i u konfliktu.


 • razvijanje komunikacijskih i socijalnih veština
 • jačanje samopoštovanja i samopouzdanja
 • tehnike izbegavanja manipulacije u komunikaciji
 • razvijanje sposobnosti za asertivno ponašanje u konfliktnim situacijama
 • tehnike upućivanja i primanja kritike i pohvale
 • prihvatanje svojih asertivnih prava i asertivnih prava drugih ljudi
 • postavljanje granica u odnosu sa drugima, usvajanje prava na grešku, na nedopadanje, na svoju logiku
 • vežbe kako da kažem NE (a da se ne osećam krivim)
 • otklanjanje ideja, misli i uverenja koja ometaju ili sprečavaju asertivno ponašanje
 • tehnike za savladavanje treme pri javnom nastupu
 • redukovanje pasivnog i agresivnog ponašanja u korist asertivnog
 • redukovanje anksioznosti, stresa, socijalne stidljivosti, treme, problema pri javnom izlaganju, besa…
 • upravljanje emocijama
 • razvijanje veće osetljivosti i razumevanja za druge ljude
 • razvoj samoodgovornosti, rad na sebi i sopstvenom razvoju
 • pozicija brižnosti naspram spasioca, ranjenog naspram žrtve


Beograd – nedeljom, 1.3., 8.3., 15.3. i 22.3.2020., 4 susreta po 4 sata, 12:30 do 16:30 časova. Lokacija održavanja je centar Beograda, u Dalmatinskoj.

Druga grupa u Beogradu kreće ponedeljkom 9.3.2020, 3 sata, 5 susreta, 18 do 21 čas.

Novi Sad – grupa kreće četvrtkom 27.2.2020., 2 sata i 30 minuta, 6 susreta, 18:30 do 21 čas. Mogući su i drugi termini u dogovoru sa grupom.

Skype – grupa kreće sredom 4.3.2020, 1 sat i 30 minuta, 8 susreta, 19 do 20:30 čas . Mogući su i drugi termini u dogovoru sa grupom.


Cena za nezaposlene je 8.500 dinara, a za zaposlene 10.500 dinara.


Mogući su individualni treninzi u terminima prilagođenim klijentu a cena je 2.500 dinara po susretu.


Nakon osnovnog iskustvenog Asertivnog treninga zainteresovani mogu proći Napredni trening ove veštine


Kome je namenjen


Trening je namenjen svim ljudima, uključujući stručnjake i studente, a koji su stariji od 16 godina. Svi koji žele da poboljšaju svoje komunikacijske veštine kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju, socijalno stidljivi, oni koji su skloni odlaganju ciljeva, koji imaju tremu prilikom javnih nastupa, oni koji žele da nauče kako da upravljaju svojim emocijama, koji burno reaguju na manji stres…


Asertivni trening (AT) je grupa različitih tehnika kojima je zajednički cilj jačanje asertivnosti, tj. onoga što je Lazarus 1971. godine nazvao “emocionalna sloboda”. AT je polu-strukturisana procedura koju odlikuje naglašavanje značaja sticanja i razvoja asertivnih veština kroz praksu.


Osnovna pozitivna promena vezana za asertivno ponašanje je što se putem njega pojačava samopoštovanje koje je samousmereno (nije direktno vezano za druge ljude). Asertivno ponašanje, za razliku od agresivnog, pojačava kontrolu nad sobom u odnosu na kontrolu nad drugima. Ono vodi efikasnijem zadovoljavanju želja i ostvarivanju ciljeva, boljoj interakciji sa drugim ljudima kroz poštovanje njihovih asertivnih prava i razvijanje odgovornosti za svoje postupke. Brojna istraživanja govore u prilog postizanju ovih promena. Jos je Demplewolff 1974te pokazao da se self-koncept značajno menja kod članova grupe koji su prošli Asertivni trening.


Metod rada


Susreti su organizovani po radioničarskim principima, a metod rada je kombinovan: predavanja, diskusije, igranje uloga – roll play, rad u grupama, analize događaja, demonstracije, prezentacije, simulacija, međusobnu razmena iskustava i sl. Naglasak u radu je stavljen na uvežbavanja veština i na iskustvenom učenju. U radu se poštuje čuvanje tajnosti podataka lične prirode učesnika. Učesnici kako tokom i između susreta imaju domaće zadatke kako bi radili na svojim ličnim primerima. Rad kod kuće tj. zadatak koji će dobijati nakon svakog susreta nije obavezan, ali je veoma poželjan. Učesnik grupe samostalno procenjuje u kojoj meri je spreman da govori o sebi pred grupom. Na svakom sledećem susretu se obnavlja gradivo sa prošlog, te je učesnik može da se priključi grupi najkasnije do drugog susreta.


Teme: razlike između pasivnog, agresivnog i asertivnog ponašanja, kako na nivou ponašanja, tako i na planu emocija i uverenja, ciljeva i motiva; Otkrivanje šta se asertivnim ponašanjem može ostvariti, a šta ne i zabluda o asertivnosti; Asertivna prava u komunikaciji; Model ABC (REBT psihoterapijski pravac), kojim se uočava razlika u uverenjima, a samim tim dolazi i do promene u ponašanju i emocijama; Učenje o emocijama i razvoj emocionalne pismenosti; Tipovi asertivnog odgovora; Šta sve spada u manipulaciju? Tehnike izbegavanja manipulacije; Asertivno upućivanje i prihvatanje kritike; Šta je konflikt i kako ga konstruktivno rešiti?; Asertivno upućivanje i prihvatanje pohvala; Trougao pobednika / gubitnika – najčešće psihološke igre u komunikaciji.


Ukupno trajanje treninga je 16 sati. Broj učesnika je ograničen na 10 polaznika a učesnici se ne menjaju tokom treninga. Starost polaznika je uobičajeno od 20 do 65 godina, a dobrodošli su svi iznad 16 godina.


Učesnici dobijaju radni materijal, a po završetku treninga i sertifikat, sa naznačenim brojem pređenih sati.


Zainteresovani potom mogu proći Viši nivo ovog treninga.


Trening vodi

Sonja Šovljanski, sertifikovani voditelj Asertivnog treninga, sa preko dvanaest godina iskustva u držanju ovih treninga, master poslovne psihologije, pet godina edukacije u psihoterapijskom pravcu Transakcione analize, doktorant na Univerzitetu u Beogradu, član Društva psihologa Srbije.

Dijana Jankovič, psiholog, psihoterapijskog usmerenja Transakcione analize.


Prijave (ime i prezime, godine, zanimanje i broj telefona) slati na mejl psihorelaks@gmail.com.


Kontakt: 063487870


Za zainteresovane se organizuje TRENING TRENERA ASERTIVNOG TRENINGA