Obuke za trenere

PROGRESIVNO MIŠIĆNA RELAKSACIJA

TRENING ZA TRENERE – PROGRESIVNO MIŠIĆNA RELAKSACIJA

Iskustveno-instruktivni kurs

Cilj programa je obuka budućih trenera za samostalno vođenje iskustvenog treninga iz Progresivno mišićne relaksacije.


PMR spada u jednu od najpoznatijih psihološki priznatih i psihoterapijskih tehnika za borbu sa stresom i za postizanje duboke relaksacije.


Predstavlja vežbe stezanja i opuštanja mišića po određenim grupama sa ciljem da naučimo da opustimo postepeno čitavo telo. Njen tvorac dr Džejkobson otkrio je da duboka relaksacija može biti od velike pomoći kod različitih stanja psihosomatskih tegoba. Ova tehnika je u upotrebi više od 80 godina i primenjuje se u mnogim zdravstvenim sistemima. Primenjuje se uspešno i kod dece i kod odraslih. Relaksacija doprinosi jačanju otpornosti osobe i podjednako je koriste zdrave i bolesne osobe.


  • viši stepen psihofizičke relaksacije
  • opuštanje napetih mišića i ublažavaje bolova u telu (posebno je preporučljiva za ljude čija je napetost povezana sa mišićnom napetošću)
  • sprečavanje akumulacije stresa i napetosti
  • povećavanje energije i produktivnosti
  • poboljšanje koncentracije i pamćenja
  • kod nesanice i umora
  • kod psihosomatskih poremećaja, kao što su visok pritisak, migrena, tenzione glavobolje, astma, bolovi u leđima, vratu– smanjuje učestalost, trajanje i intenzitet napada panike, anksioznih stanja ili fobija
  • ispitivanja su pokazala da praktično nema funkcija sistema organa na koje ova metoda blagotvorno ne utiče…


Edukacija je namenjena: specijalistima iz ljudskih resursa, zdravstvenim radnicima, zdravstvenim saradnicima: psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima, stručnim radnicima u oblasti socijalne zaštite i svim zainteresovanim profesionalcima koji se u svom radu susreću sa klijentima kojima je potrebna duboka relaksacija.


Teme koje se obrađuju:  upravljanje stresom, tehnike prevazilaženja stresa, o spavanju, moždanim talasima, hipnagogno stanje, o tehnikama relaksacije i meditaciji, o psihogenim bolestima – poremećajima uzrokovanim stresom, grupa i grupni rad, funkcinalna autonomija motiva i relaksacione tehnike, ABC model i upravljanje emocijama (REBT psihoterapijski pravac), afirmacije i vizualizacije, plan treninga, kada se ne koristi/ko ne treba da trenira, vežbe ventilacije emocija, vođenje relaksacione tehnike i kratke relaksacione tehnike.


Nije potrebno da je učesnik prošao iskustvenu grupu.


Učesnici dobijaju sertifikat udruženja Psihorelaks o završenom kursu.


Skype grupa subotom 12.9.2020., 17 – 18:30 časova, 8 susreta. Mogući su i drugi termini u dogovoru sa učesnicima.

Novi Sad i Beograd: termini će biti naknadno postavljeni.


Cena celog treninga je 25.000 dinara i može se platiti u dve mesečne rate.

Trening vodi Sonja Šovljanski, psiholog, sertifikovani voditelj Progresivno mišićne relaksacije i Autogenog treninga, sa preko dvanaest godina iskustva u ovim tehnikama, član Internacionalnog udruženja za psihološke tehnike duboke relaksacije ISATAP, savetnik u psihoterapijskom pravcu Transakcione analize, doktorant iz psihologije na Univerzitetu u Beogradu.


Kontakt osoba: Sonja Šovljanski, 063/487870


psihorelaks@gmail.com